Myspace

<---> VAS <-> SANCO planinari Jablanice - Edit: - Sanco Dzino - 2007/01

planinari Jablanice - Edit: - Sanco Dzino -

www.Sancodzino.bloger.hr POSJETA OBAVEZNA :)

30.01.2007.

MEMORIJAL "LUPOGLAV 2007"


Mislim da mi ni jedna "domena" na svijetu nebi dotekla o slikama i pricama o LPG-u ona jedna najpoznatija i ujedo naj tuznija je svakako
prvo osvajanje ovog vrha po zimskim uvjetima... tog 14 februara 1970 godine su stradala tri mlada planinara-alpinista
imenom i  prezimenom
ILIJA DILBER - STJEPANOVIC MILE MILORAD - ZIJO JAJATOVIC
Tjela su nadjena 21 JULA 1971


"
Iz knjige "Dr. Ljubo J. Mihić Planine Prenj i Čvrsnica sa Boračkim jezerom - CENTRI ZA REKREACIJU JABLANICA 1973"

Citat:

14 FEBRUARA 1970 GODINE IZ PLANINSKOG DOMA "JEZERCE" KRENULA SU NA PRVO ZIMSKO OSVAJANJE TRI HRABRA PLANINARA-ALPINISTA: ILIJA DILBER , ZIJO JAJATOVIĆ I MILORAD STJEPANOVIĆ. TOG DANA NEMILOSRDNA SNIJEZNA LAVINA SNIJELA JE S VRHA LUPOGLAVA (2102M) I UNISTILA TRI MLADA ŽIVOTA.
KAD SE SNIJEG OTOPIO U KAMENOM ANFIREATRU BARNOG DOLA PRONAĐENA SU 11 JULA 1970 GOD I SAHRANJENA MRTVA TIJELA ILIJE DILBERA I MILORADA STJEPANOVIĆA. ( ZIJO JAJATOVIĆ,PO ŽELJI RODBINE , ODNESEN U SARAJEVO I TAMO SAHRANJEN) NA GODISNJICU SAHRANE 11 . JULA 1971 GOD PODIGNUT JE SPOMENIK . NA PREPLETENOJ ŽELJEZNOJ KONSTRUKCIJI,KOJA JE NALIK NA DVOGLAVI LUPOGLAV,STOJI SIMBOL UŽETA,KILNA I KARABIN. NA SPOMENIKU 159 CM I NJEGOVOJ MRAMORNOJ PLOČI SA DVA RUNOLISTA STOJI IMENA DVOJICE HRABRIH ALPINISTA"

U DOSTA LITERATURA SE MIJENJA IME MILORAD I MOMCILO.....AL NA SPOMENIKU PISE MILORAD....
AL DOKAZ PLANINARSKE SOLIDARNOSTI I SJETE NA OVE MOMKE JE TO DA SE I OVE 2007 GODINE OBILJEZAVA U FERUARU MEMORIJALNI POHOD NA LUPOGLAV...
(I AKO U TESKIM UVJETIMA POSLIJE RATA NIKOO NIJE USPJEO POPETI SE NA OVAJ VRH NADATI JE SE DA CE U OVOJ 2007 GODINI BITI USPJEHA)
SVIM UCESNICIMA ZELIM DOBRU OPREMU...MANJE NEVREMENA I PUNOOO SRECE
(ovogodisnji memorijalni pohod "LUPOGLAV 2007 je zakazan za 11 februar..."sretno NAM" )

22.01.2007.

Helikopter :D


Ova slika je nastala prilikom mog penjanja na Zelenu Glavu (2155)
tom prilikom su nas nadlijetala 2 helica ...vjerovatno sforovci se pitali "STA OVE BUDALE RADE" :P

22.01.2007.

SPOMEN PLOCA MOMCIMA KOJE SI SU SVOJE ZIVOTE IZGUBILI BRANECI BOSNU I HERCEGOVINU OD NEPRIJATELJA NA PORDUCJU PLANINE PRENJ

20.01.2007.

Centar Prenja


srce planine Prenj
Slika govori 1000 rijeci al u ovom slucaju pruza minimalne opise bosanskohercegovackog premca u planinama - Prenja
( Ova slika je bila u lovackom listu saveza BiH)
;) Cast mi je to napisati

20.01.2007.

Magla


Magla nastaje kako nastaje :-D ako neznate uzmite prirodu i drustvo :-D
Salim se...
ovako..
 Magla je jedan od glavnih uzroka nesreca na planinama... u vrijeme magle najbolje je ostati na jednom mjestu... citajuci literature o planinarskim nedacama dosao sam do spoznaje da u trenutcima kad se izgubite u magli cesta su prividjenja... Od drveta lako je da se ucini Medvjed ili slicno.. al istrazivanja su pokazala inace u gubljenu orjentacije covjek se vrti u krug...
Na (Srecu-Zalost) to mi je se desilo na mom prvom izlasku na Čvrsnicu (2001 ja mislim) moja ideja da idemo prema svjetlosti grada (jablanice) nas je i spasila ..... lutajuci od "vodomjera" islismo ka polju... medjutim mrak i gozdovi su unosili u ekipu nevjericu... nismo bili na putu...
taj put smo isli "po mome" al inace... bolje je se i u logorit pod vedrim nebom ... neg ici DALJE...
ovo DALJE je kostalo života dosta planinara..alpinista i drugih prjatelja prirode !

20.01.2007.

Prenj (pod snijegom)


Svakako jedan od najvecih izazova planinarstva jeste zimsko planinarenje..
ove godine smo svi preokupirani obavezama...al ev mozda cu u februaru 2 puta obici Prenj (oko 3 februar SUBOTA i moguc je odlazak na memorijal "LUPOGLAV 2102" mislim da je 14 on) sta reci jos o Prenju u ova doba godine... kratko receno SUROV! Planine poput Prenja ne oprastaju greske planinara.. kad sam spomenuo greske one su najcesce prirode po nepotpunoj opremi! (DEREZE,CAPINI,GLEZNJACI I CIPELE)
Pozdrav iz Jablanice Sanco

16.01.2007.

Škrape


CITAT

Razlikujemo površinske i podzemne krške oblike. Površinski krški oblici jesu: Škrape – najmanji, ali najbrojniji krški oblici na površini, ponekad su tako mali da se vide tek pod mikroskopom, a mogu doseći veličinu od 10m. Mogu biti u obliku mreža i žljebova.

Škrape u obliku žljebova (rebraste škrape) nastale su kao posljedica korozijskog djelovanja kiša na strmijim dijelovima golih, vapnenačkih blokova. Zbog otjecanja vode žljebovi se produbljuju te mogu nastati kao nož oštri bridovi.

Škrape u obliku mreža nastaju na blago nagnutim i ravnim područjima gdje se nalaze male pukotina te se pod utjecajem vode proširuju i produbljuju. Na blagim udubljenima u kršu kao posljedica korozivnog djelovanja vode nastaju plitka udubljenja - kamenice.

Područja golog krša, s brojnim škrapama nazivamo škrapari ili ljuti krš, a teško su prohodna. Područja gdje je sačuvan pokrov tla nalazi se tzv. pokriveni krš. Ponikve (vrtače, doci) su ovalna udubljenja nastala korozijskim djelovanjem vode koja ponire. Širina i dubina mogu im biti od par do stotinu metara. Prema izgledu mogu biti tavaste, ljevkaste, bunaraste. Područje s mnogo ponikva naziva se boginjavi krš.

OVA ŠKRAPA U KOJOJ SAM JA USLIKAN... JE SACUVALA SNIJEGA DOVOLJNO ZA PET ZIMA A SLIKA JE NASTALA U SEPTEMBRU MJESECU

 


15.01.2007.

moj zavicaj

15.01.2007.

IN MEMORIAM Michal Belejcak 1977 - 2005


http://mbelejcak.blogger.ba/

06.01.2007.

NEVRIJEME NA PLANINAMA


Takvo je stanje u drzavi da mi mladi nemamo dovoljno sredstava za odlazak na druge planine...ima al je to sve "ČUFTELI" mi Jablanicani imamo "sve" sto planinar treba imati...prebogati smo...budim se ujutro i gledam Plasu-Šljemena kroz prozor svoje sobe... al kad doruckujem kroz prozor gledam Prenj...il je obasjan ljtnim cuncem ili rani snijeg kao svjetlucava vecernja haljina bdije nad njim...  da se ne "otvaram" vise slika je "NEVRIJEME"
Ovo na slici sto gledate je se "zbilo" u 3 minute (mozda i krace)
SUNCE - KISA-MAGLA-SNIJEG
Tada smo trcecim korakom se vratili  u mokru kolibu :-D sada mi je sve to smjesno al ev sjetih se momenta kad nisam osjecao za prste desne noge.. (ozrok toga sto mi je cizma propustila jese noc prije...prilikom susenja.. proprzio sam je)
mnogi znaju to suha carapa-kesa-cizma to me je i spasilo..
moj savjet je... ako je jutro tmurno  i  (2 oblaci) tamni....nemojte krecati na put do popodnevnih sati.. na planine se nebi trebalo postovati "PO JUTRU DAN SE UVJEK POZNAJE" Bolje je ostati noc duze nego desetina godina "poci" ranije... mozda sam malo grubo ovo opisao al  planinane kao sto su Prenj,Bijelasnica,Maglic,Čabulja i dr nebi vam oprostile "igru" s nevremenom...
svjedoci su tog i mnogi spomeneici nasih "drugova" na ovim planinama...

06.01.2007.

Mine na Prenju


EH VISE NEMAM SNAGE DA PISEM O TOME...
UMORAN SAM OD OBECANJA-LAZI
AL JEDNO JE SAMO ISTINA I CILJ NAS...
STOP MINE NA PRENJU
CITIRAM:
"UMORAN" od protekle noći...
dok polazim s Glogova pomislih
ma "nikad necu tamo stići.."
Tamo gdje u noći slušaš kako se
vjetrovi i oluje od Lupoglav lome..
dok idem razmišljam o tome,
kad dodjem fino ću
se raspremit i oprat ruke..
lagano leci i slusati te divne zvuke..

A fino ljetno predvečerje koje ukrašava lagani povjetarac...
samo se čuje lišće pod noga i po koji komarac...
Na putu nailazimo na (tada) oboreni "simpatični" naziv mine..
vraćam ga na mjesto jer znam da je tu da neko ne pogine..
da ne zaluta moja,tvoja il nedaj Bože dječija noga..
u sebi za planinare molim Boga..."

WWW.ZONE-2000.NET Posjetite jer tamo sam i ja ... tamo su svi prijatelji nasih prelijepih planina i rjeka...da ne nabrajam.... Prenj..Bjelasnica..Neretva..Bosna...al to je ipak "zona" iznad 2000...metara naravno... pozdrav za sve visokogorce :-D
Sanco

06.01.2007.

Snijeg na Prenju


Moja iskustva sa snijegom na  Prenju su jednom izazvana s moje strane u martu mjesecu...a druge strane od "Njega" - Prenja u Avgustu (Nije snijeg al je bila krupa koja je obijelila sav Prenj) Ova slika je dokaz velicine snijega pred Milanovom kolibom u Martu mjesecu 2006 godine... slikano iz kolibe

06.01.2007.

Na vrhuGaliča....


Vrh nije bas egzotican,al je definitivno najbolji pregled s ovog vrha... pogled ka Cetini... Livču.... Desno prema Lupoglavu.... ispod Mostarska bijela.... nikog ne ostavlja ravnodusnim... a preko putak i "one" Lučine :-)
samo rijetki znaju čari planine Prenj

06.01.2007.

Slika mog "frenda" planinara iz Sarajeva....


Djevojke su mu problem...ima puno obozavateljki ...zato "odbij" :-D
Edin Kaltak - "DABAR" - DOBAR :D
P.S Amina :-D ev ti prilike :-)

vi i sanco u potrazi za...
posjetite NARAVNO http://sanco.zone-2000.net a nije ni lose http://sancodzino.bloger.hr & http://sanco.mojblog.hr/ KRAJ :)