Myspace

<---> VAS <-> SANCO planinari Jablanice - Edit: - Sanco Dzino - 2007/01/16

planinari Jablanice - Edit: - Sanco Dzino -

www.Sancodzino.bloger.hr POSJETA OBAVEZNA :)

16.01.2007.

Škrape


CITAT

Razlikujemo površinske i podzemne krške oblike. Površinski krški oblici jesu: Škrape – najmanji, ali najbrojniji krški oblici na površini, ponekad su tako mali da se vide tek pod mikroskopom, a mogu doseći veličinu od 10m. Mogu biti u obliku mreža i žljebova.

Škrape u obliku žljebova (rebraste škrape) nastale su kao posljedica korozijskog djelovanja kiša na strmijim dijelovima golih, vapnenačkih blokova. Zbog otjecanja vode žljebovi se produbljuju te mogu nastati kao nož oštri bridovi.

Škrape u obliku mreža nastaju na blago nagnutim i ravnim područjima gdje se nalaze male pukotina te se pod utjecajem vode proširuju i produbljuju. Na blagim udubljenima u kršu kao posljedica korozivnog djelovanja vode nastaju plitka udubljenja - kamenice.

Područja golog krša, s brojnim škrapama nazivamo škrapari ili ljuti krš, a teško su prohodna. Područja gdje je sačuvan pokrov tla nalazi se tzv. pokriveni krš. Ponikve (vrtače, doci) su ovalna udubljenja nastala korozijskim djelovanjem vode koja ponire. Širina i dubina mogu im biti od par do stotinu metara. Prema izgledu mogu biti tavaste, ljevkaste, bunaraste. Područje s mnogo ponikva naziva se boginjavi krš.

OVA ŠKRAPA U KOJOJ SAM JA USLIKAN... JE SACUVALA SNIJEGA DOVOLJNO ZA PET ZIMA A SLIKA JE NASTALA U SEPTEMBRU MJESECU

 


vi i sanco u potrazi za...
posjetite NARAVNO http://sanco.zone-2000.net a nije ni lose http://sancodzino.bloger.hr & http://sanco.mojblog.hr/ KRAJ :)