Myspace

<---> VAS <-> SANCO planinari Jablanice - Edit: - Sanco Dzino - 2007/01/30

planinari Jablanice - Edit: - Sanco Dzino -

www.Sancodzino.bloger.hr POSJETA OBAVEZNA :)

30.01.2007.

MEMORIJAL "LUPOGLAV 2007"


Mislim da mi ni jedna "domena" na svijetu nebi dotekla o slikama i pricama o LPG-u ona jedna najpoznatija i ujedo naj tuznija je svakako
prvo osvajanje ovog vrha po zimskim uvjetima... tog 14 februara 1970 godine su stradala tri mlada planinara-alpinista
imenom i  prezimenom
ILIJA DILBER - STJEPANOVIC MILE MILORAD - ZIJO JAJATOVIC
Tjela su nadjena 21 JULA 1971


"
Iz knjige "Dr. Ljubo J. Mihić Planine Prenj i Čvrsnica sa Boračkim jezerom - CENTRI ZA REKREACIJU JABLANICA 1973"

Citat:

14 FEBRUARA 1970 GODINE IZ PLANINSKOG DOMA "JEZERCE" KRENULA SU NA PRVO ZIMSKO OSVAJANJE TRI HRABRA PLANINARA-ALPINISTA: ILIJA DILBER , ZIJO JAJATOVIĆ I MILORAD STJEPANOVIĆ. TOG DANA NEMILOSRDNA SNIJEZNA LAVINA SNIJELA JE S VRHA LUPOGLAVA (2102M) I UNISTILA TRI MLADA ŽIVOTA.
KAD SE SNIJEG OTOPIO U KAMENOM ANFIREATRU BARNOG DOLA PRONAĐENA SU 11 JULA 1970 GOD I SAHRANJENA MRTVA TIJELA ILIJE DILBERA I MILORADA STJEPANOVIĆA. ( ZIJO JAJATOVIĆ,PO ŽELJI RODBINE , ODNESEN U SARAJEVO I TAMO SAHRANJEN) NA GODISNJICU SAHRANE 11 . JULA 1971 GOD PODIGNUT JE SPOMENIK . NA PREPLETENOJ ŽELJEZNOJ KONSTRUKCIJI,KOJA JE NALIK NA DVOGLAVI LUPOGLAV,STOJI SIMBOL UŽETA,KILNA I KARABIN. NA SPOMENIKU 159 CM I NJEGOVOJ MRAMORNOJ PLOČI SA DVA RUNOLISTA STOJI IMENA DVOJICE HRABRIH ALPINISTA"

U DOSTA LITERATURA SE MIJENJA IME MILORAD I MOMCILO.....AL NA SPOMENIKU PISE MILORAD....
AL DOKAZ PLANINARSKE SOLIDARNOSTI I SJETE NA OVE MOMKE JE TO DA SE I OVE 2007 GODINE OBILJEZAVA U FERUARU MEMORIJALNI POHOD NA LUPOGLAV...
(I AKO U TESKIM UVJETIMA POSLIJE RATA NIKOO NIJE USPJEO POPETI SE NA OVAJ VRH NADATI JE SE DA CE U OVOJ 2007 GODINI BITI USPJEHA)
SVIM UCESNICIMA ZELIM DOBRU OPREMU...MANJE NEVREMENA I PUNOOO SRECE
(ovogodisnji memorijalni pohod "LUPOGLAV 2007 je zakazan za 11 februar..."sretno NAM" )

vi i sanco u potrazi za...
posjetite NARAVNO http://sanco.zone-2000.net a nije ni lose http://sancodzino.bloger.hr & http://sanco.mojblog.hr/ KRAJ :)