Myspace

<---> VAS <-> SANCO obnova kuce "jezerce" Prenj - planinari Jablanice - Edit: - Sanco Dzino -

planinari Jablanice - Edit: - Sanco Dzino -

www.Sancodzino.bloger.hr POSJETA OBAVEZNA :)

12.02.2007.

obnova kuce "jezerce" PrenjPrenj većina planinara smatra kultnom planinom, kako zbog velikog potencijala kad je u pitanju alpinizam i visokogorstvo u BiH, tako i onog što je kroz povijest ugrađeno u ove prostore. Dom na Jezercu, zbog svog centralnog položaja, polazno je mjesto, ili "bazni kamp", kako su ga nazvali "zonzoni", za mnogobrojne ture i penjališta. (Bazni = od glagola bazati, lutati planinom)
Dom je na nadmorskoj visini od 1650m građen nedaleko izvora Jezerce i (sada nepostojećih) katuna podno Taraša. Pretpostavka je da je tu negdje bila planinska kuća ''Katharinen Hütte'' koja je izgrađena za vrijeme austro-ugarske vladavine u osvit planinarstva u nas i za koju se jedino zna da je bila udaljena od Konjica 7 sati hoda.
PD ''Prijatelji prirode'' iz Sarajeva izgrađuju 1933. godine prizemnu jednosobnu planinarsku kuću na sadašnjoj lokaciji. Poslije drugog svjetskog rata kuću dograđuje Planinarski savez BIH i ustupa je 1951. na upravljanje PD ''Borašnici'' iz Konjica, ali ubrzo nakon toga je dodjeljena PD'' Prenj'' iz Mostara.
Uoči posljednjeg rata bila je pokrenuta inicijativa da se dom vrati ''Borašnici'' na upravljanje jer je bilo neprirodno da njome upravlja društvo koje je toliko dalje i tada nezainteresirano. To je pokazala i stvarnost jer je dom često nasilno otvaran baš zbog neizlazaka dežurnih iz Mostara.
Polovinom osamdesetih (uoči Nove 1986) dom nije više zaključavan, održavali su ga samoincijativno sami planinari što je dobro funkcioniralo.

Inventar je uglavnom ostao netaknut, ogrevom za zimu je takođe samoinicijativno snabdjevan, popravke su radili sami planinari: primjer je kada je lavina srušila dio sa čatrnjom, razbila vrata i skoro do vrha napunila dnevni boravak, planinari su to odmah sanirali u zimskim uvjetima.
U raznim dokumentima (kao i na ploči na kući) vodi se kao planinarska kuća ali sami planinari i alpinisti su je nazivali planinarskim domom. Napravljen je od kamena i u raznim periodima proširivan, nadograđivan i različito pokrivan, do početka osamdesetih fasada je bila od šindre.

Protekle zime, otvaranjem foruma na Zone-2000, ideja o obnovi planinarske kuće Jezerce se uobličila i rezultirala sastankom na Stanarima (Bjelašnica) na kojem su prisustvovali "zonzoni" (abecedno): Amir, Amra, Armin, Esref von Dobrinja, Keno, Nailovamater, Runolist i Šerpa. Nakon toga se formira radna grupa, a nju čine: Amir, Armin, Keno, Maja Runolist, Nona i Šerpa. Nakon mnoštva javnih prijedloga i komentara publiciranih na forumu Zone-2000, utvrđene su smjernice i akcija je pokrenuta. Da li će Jezercu, ne bez osnova najznačajnijem mjestu BiH planinarstva i alpinizma, biti vraćen dio onoga što je ovo mjesto dalo i što zaslužuje, u potpunsti zavisi od nas i naše podrške onima koji se ne boje ovakvog izazova.

WWW.ZONE-2000.NET

OBAVEZNA POSJETA

:)

vi i sanco u potrazi za...
posjetite NARAVNO http://sanco.zone-2000.net a nije ni lose http://sancodzino.bloger.hr & http://sanco.mojblog.hr/ KRAJ :)